Mijn naam is Hanneke Jacobs,
ik ben al vele jaren getrouwd, heb een dochter, een schoonzoon en ben ook een trotse oma die erg graag en liefst veel met haar kleinkinderen omgaat. Thuis ben ik vaak creatief bezig om me lekker te kunnen ontspannen.
Zo was ik jaren geleden eens in een hobbyboek aan het lezen en werd erg geïnteresseerd in de encaustic wasschilderingen. Ik ben me daar meer in gaan verdiepen en uiteindelijk in 2002 ook zelf gaan doen. Het is voor mij een erg fijne schilder-techniek die ik gebruik om unieke, sfeervolle kaarten, schilderijen of speciale presentjes mee te maken.
Wat is nu encaustic ?
Dat zal ik je in het kort proberen uit te leggen:
Encaustic is namelijk al een eeuwenoude techniek en is dus schilderen met gekleurde bijenwas, vaak op speciaal art karton maar kan ook op andere materialen. Door de warmte smelt de was en dan kan je er diverse patronen mee maken (het schilderen dus), waardoor je hele leuke resultaten kan krijgen (b.v. landschap / fantasie) die ook altijd uniek zijn, want dat kan je door die was-vloeiing nooit precies hetzelfde namaken.
Dat schilderen doe je o.a. met behulp van het iron (een kleine strijkbout), de styler (een klein soort soldeerbout met diverse hulpstukjes), de hot air techniek (met een soort föhn) of de hot plate techniek (een soort hete plaat met diverse schilder / effect hulpmiddelen). Je kan de was ook op de hot plate / in een bakje laten smelten en met een kwast op je werk aanbrengen.
Verder is er oa. de Shellack (soort olieachtige vloeistof) en de Saeta-was (hardere soort bijenwas), die je gebruikt in combinatie met de encaustic bijenwas. Dat is een techniek die leuke effecten geeft door met een kwast eerst de (witte) saeta was en dan (gekleurde) bijenwas aan te brengen. Daarna shellack eroverheen aanbrengen en met een vuurbrander of hot air bewerken tot een mooi fantasievol resultaat. Meestal wordt dat op hout gedaan maar kan ook op een stevig canvas.
Dan is er ondertussen ook nog een koude encaustic techniek genaamd; Master Paste Original. Dat is een zachte soort bijenwas-pasta met of zonder kleur, die je vanuit het blikje met een paletmes op een glasplaat even kneed en zo nodig op kleur brengt. Daarna kan je de was meteen met je paletmes opbrengen en verwerken in je schilderij. Deze MPO wordt tussendoor of op het laatst alleen een beetje verwarmt met hete lucht of vuurbrander om het werk te sealen. Deze wassoort wordt meestal op hout of een stevig canvas gebruikt.
Je ziet, er zijn erg veel mogelijkheden om met bijenwas te schilderen en nieuwe technieken worden ook nog steeds ontwikkeld. Ik vind het leuk om alles te proberen en als het me bevalt blijf ik het gebruiken in mijn werkstukken.
Dus ga maar eens verder kijken op deze site, dan kan je mijn oude en nieuwe ervaringen in de encaustic wereld zien.
Ik wens je veel kijkgenot.